Varivo od svinjetine i povrća u jednom loncu jednostavan je, ali izdašan recept koji možete pripremiti večer prije i ostaviti da se okusi upiju preko noći. Ovo varivo od svinjetine i povrća možete poslužiti uz palentu ili samostalno.
Sastojci potrebni da se pripremi varivo od svinjetine i povrća su:
- 450 grama svinjskog lungića, narezanog na komade od 2 cm
- 2 žlice svinjske masti, za prženje
- 2 velika luka, sitno nasjeckana
- 240 ml vode, plus još po potrebi
- 2 žlice paste od rajčice
- 1 žlica vegete
- 1 žličica blage paprike
- Sol i papar po ukusu
- 450 grama krumpira, oguljenog i narezanog na kockice od 2 cm
Prvo što trebate učiniti kada pripremate varivo od svinjetine i povrća je pirjanje svinjetine na svinjskoj masti u velikoj tavi s poklopcem, dok ne porumeni sa svih strana. Dodajte luk i pirjajte dok ne postane proziran. Dodajte vodu da prekrije meso te pustite da prokuha. Smanjite temperaturu, poklopite i pustite da se kuha dok svinjetina skoro ne omekša.
Kad svinjetina gotovo omekša dodajte rajčicu, vegetu, papriku, sol i papar po ukusu, miješajući da se sjedini. Zatim dodajte krumpir. Varivo od svinjetine i povrća ponovno prokuhajte, po potrebi dodajte još vode, smanjite temperaturu, poklopite i kuhajte dok krumpir i svinjetina ne omekšaju. Varivo od svinjetine i povrća je gotovo i spremno za posluživanje odmah ili dan poslije. Dobar tek!