Ukusno varivo od grahorica bitna je stavka u repertoaru gotovo svakog kuhara, a lagano i sporo savršen je način kuhanja. Prednosti polaganog kuhanja variva su brojne, ali potpuno kuhan i ukusan obrok možda je najzahvalniji.
Sastojci potrebni da se pripremi ukusno varivo od grahorica su:
- 900 grama dinstane govedine
- 4 srednje mrkve
- 3 srednje glavice luka
- 6 srednjih krumpira
- 3 stabljike celera
- 2 konzerve rajčice, narezane na kockice
- 1 šalica neslanog goveđeg temeljca
- 2 lista lovora
- 1/4 žličice origana
- 1/4 žličice suhe majčine dušice
- Sol i svježe mljeveni crni papar
- 280 grama zelenog graška
- 200 grama mahuna
Kako biste pripremili ukusno varivo od grahorica najprije narežite govedinu na kocke od 2 cm. Ogulite mrkvu i narežite je na kolutiće. Ogulite i nasjeckajte luk. Ogulite krumpir i narežite ga na kockice. Narežite celer. Pomiješajte nasjeckano i narezano povrće, očišćene mahune i grašak u velikom loncu s govedinom, rajčicama, goveđim temeljcem i listovima lovora. Poklopite i kuhajte na laganoj vatri 7 do 9 sati. Nakon proteklog vremena kušajte varivo od grahorica i po potrebi dodajte timijan, sol i papar.