Bob je dio azijske, europske i afričke kuhinje. Svježi bob se može jesti sirov, kuhan ili sušen. Varivo od boba nije jedino što se može napraviti s ovim svestranim povrćem. Ova mahunarka može se iskoristiti za salate, umake, nadjeve i još mnogo toga. Kako napraviti varivo od boba?
Sastojci potrebni za pripremu variva od boba:
- 1/2 kg boba
- 1/2 šalice maslinovog ulja
- 1 veliki luk
- 1 kilogram rajčica
- 1 šalica svježeg peršina
- 1 žličica mljevenog kima
- 2 lovorova lista
- 2 šalice vode
- sol i mljeveni crni papar
Da biste pripremili varivo od boba najprije u lonac na vatri dodajte bob i vodu. Dodajte 2 žlice soli i dobro pomiješajte. Pustite da varivo prokuha. Kada voda prokuha, smanjite vatru, poklopite i kuhajte sat vremena. Nakon proteklog vremena ocijedite i isperite bob pod hladnom vodom. Kada ste završili sa namakanjem boba, vrijeme je za pripremu variva od boba.
Varivo od boba pripremite tako da zagrijete maslinovo ulje u velikom loncu za juhu na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i pirjajte dok ne omekša, oko 5 minuta. Dodajte rajčice, peršin, kim i lovor i nastavite pirjati još 5 do 10 minuta dok se okusi lijepo ne povežu. Dodajte vodu u lonac i zakuhajte.
Dodajte bob i smanjite vatru na laganu vatru. Pirjajte varivo od boba poklopljeno 45 minuta. Maknite poklopac i začinite soli i svježe mljevenim crnim paprom. Pirjajte još 10 do 15 minuta dok bob ne omekša, ali varivo od boba mora ostati gusto. Nakon 15 minuta pirjanja, vaše varivo od boba je gotovo i spremno za posluživanje. Poslužite posipano svježim peršinom.