Artičoka je nezreli cvjetni pupoljak čička. Biljka je član obitelji astera, a pupoljak se bere prije nego što procvjeta. Osim kao varivo artičoke se mogu kuhati na pari, peći na tavi ili na žaru. Kako napraviti ukusno varivo od artičoka?
Sastojci potrebni za pripremu variva od artičoka:
- 10 artičoka
- 1 kg govedine, narezane na kockice
- šalica brašna
- žlica mljevenog češnjaka
- ¼ šalice maslinovog ulja
- voda
- 4 mrkve
- 4 krumpira
- ljubičasti luk
- začini prema želji
- ¼ žličice crni papar
Kada pripremate varivo od artičoka, najprije je potrebnu u tanjuru pomiješati brašno, mljeveni češnjak, sol i začine. Ubacite goveđe kocke u smjesu brašna i ostavite sa strane. Zatim u posudu dodajte maslinovo ulje. Zagrijte na srednje jakoj vatri.
Sljedeći korak koji je potrebno napraviti kada pripremate varivo od artičoka jest dodati meso na vruće ulje. Dodajte pobrašnjene kocke goveđeg mesa i zapecite sa svih strana. Dodajte vruće vode da potpuno pokrije govedinu. Zakuhajte meso i dodajte mrkvu, krumpir, luk i provansalsku mješavinu začina. Posudu poklopite.
S obzirom da artičokama ne treba puno vremena da se skuhaju, njih dodajete na kraju. Nakon što se meso kuhalo sat vremena, dodajte artičoke. Varivo od artičoka nastavite pirjati još jedan sat. Nakon isteklog vremena vaše varivo od artičoka je gotovo i spremno za posluživanje.