Varivo od graška i mrkve je tradicionalno jelo u Libanonu, a zove se „Bazella w Riz“, što u prijevodu znači grašak s rižom. Ovo varivo od graška i mrkve je izdašno, hranjivo i izvrsno za hladne jesenske dane.
Sastojci potrebni da se pripremi varivo od graška i mrkve su:
- 1 kg junetine, narezane na kockice
- 2 glavice luka, sitno nasjeckane
- 3 žlice ulja
- sol i papar, po ukusu
- 4 klinčića
- 6 mrkvi, oguljenih i narezanih
- 1 5 dkg smrznutog graška
- 5 krumpira, oguljenih i narezanih na kockice
- žlica nasjeckanog peršina
Varivo grašak mrkva priprema:
Kada pripremate varivo od graška i mrkve najprije zagrijte ulje u velikom loncu i pirjajte luk i meso na srednje jakoj vatri dok ne porumene. Dodajte sol, crni papar i klinčiće te pirjajte nekoliko minuta. Zatim dodajte šalicu vruće vode i pirjajte dok meso gotovo ne omekša. Sljedeće što trebate učiniti kada pripremate varivo od graška i mrkve je dodati sve ostale sastojke i šalicu vruće vode te kuhajte dok krumpir ne omekša uz povremeno miješanje.
Varivo od graška i mrkve je gotovo i spremno za posluživanje s bijelom rižom. Dobar tek!