Kada pripremate variva sa suhim mesom, bilo koja vrsta dimljenog suhog mesa ili kobasica je dovoljna, ali dimljena rebra daju najbolji okus. Varivo sa suhim mesom mogu se jesti kao glavni obrok ili kao krepku juhu.
Sastojci potrebni da se pripremi varivo sa suhim mesom su:
- 50 dkg graha
- 3 češnja češnjaka, nasjeckana
- luk, nasjeckan
- 50 dkg grama suhe kobasice
- 50 dkg suhih rebara
- list lovora
- sol, svježe mljeveni papar
Prvo što trebate učiniti kako biste pripremili ukusno varivo sa suhim mesom je ocijediti i isprati grah, te ga ponovno ocijediti. Stavite grah u veliki lonac i dodajte 2 šalica svježe hladne vode.
Pustite da voda zavrije, smanjite vatru i skinite pjenu koja se digne na površinu. Lonac maknite s vatre, dodajte češnjak, luk, dimljenu kobasicu, dimljena rebarca, lovorov list, sol i papar po ukusu. Vratite lonac na vatru, smanjite vatru i kuhajte, djelomično pokriveno, 2 do 3 sata ili dok grah i meso ne omekšaju. Vode dolijevajte po potrebi, dok se varivo sa suhim mesom kuha uz povremeno miješanje. Uklonite lovorov list i bacite ga.
Varivo sa suhim mesom je gotovo i spremno za posluživanje. Dobar tek!