Variva su vrhunska hrana za hladno vrijeme. Bez obzira volite li klasična variva u umaku od crnog vina ili nešto laganije, ovaj recept za varivo neće vas razočarati.
Sastojci potrebni za ovaj ukusni recept za varivo su:
- 2 žlice maslinovog ulja
- 800 grama govedine, nasjeckane na kockice
- Sol i svježe mljeveni crni papar
- 1 srednji luk, narezan na kockice
- 2 velike mrkve, oguljene i narezane na kockice
- 2 celera, narezana na kockice
- 3 režnja češnjaka, nasjeckana
- 225 grama gljiva
- 3 žlice brašna
- 2 žlice paste od rajčice
- 1/2 šalice suhog crnog vina
- 2 1/2 šalice goveđeg temeljca
- 4 grančice svježeg timijana
- 2 lista lovora
- 1 veliki crvenocrveni krumpir
- 2 žlice nasjeckanog svježeg peršinovog lišća
Kako biste pripremili ukusni recept za varivo s govedinom najprije zagrijte maslinovo ulje u velikoj posudi ili pećnici na srednje jakoj vatri. Začinite govedinu s 1 žličicom soli i 1/2 žličice papra. Radeći u serijama, dodajte govedinu u temeljac i kuhajte, povremeno miješajući, dok ravnomjerno ne porumeni, oko 6-8 minuta. Govedinu stavite na stranu. Dodajte luk, mrkvu i celer. Kuhajte, povremeno miješajući, dok ne omekša, oko 3-4 minute. Dodajte češnjak i gljive i kuhajte, povremeno miješajući, dok ne omekšaju i ne porumene, oko 3-4 minute. Umiješajte brašno i pastu od rajčice dok lagano ne porumene, oko 1 minutu.
Umiješajte vino, ostružući zapržene komadiće s dna lonca. U varivo umiješajte goveđi temeljac, majčinu dušicu, lovor i odrezak. Zakuhajte i smanjite vatru i pirjajte dok govedina ne omekša, oko 30 minuta. Na kraju umiješajte krumpir i pirjajte dok krumpir ne omekša i gulaš se ne zgusne, oko 20 minuta. Uklonite i bacite grančice timijana i listove lovora. Umiješajte peršin i začinite solju i paprom po ukusu te varivo poslužite odmah.