Umak od suhih vrganja odličan je dodatak mesnim, ali i ribljim jelima. Obogatite glavno jelo umakom od suhih vrganja i uživajte u ukusnom obroku.
Sastojci za umak od suhih vrganja:
- 50 g suhih vrganja
- 1 žličica maslaca
- 2 ljutike
- 200 g kestena
- 200 g vrhnja za kuhanje
Umak od suhih vrganja priprema:
Kako biste pripremili umak od suhih vrganja, gljive je najprije potrebno oprati i temeljito očistiti i zatim osušiti. Nakon početnog koraka, suhe vrganje prelijte s otprilike 100 mililitara kipuće vode i ostavite ih da tako odstoje otprilike pet minuta.
Potom u loncu zagrijte maslac i dodajte ljutiku. Za umak od suhih vrganja lagano pržite ljutiku dok potpuno ne omekša i postane prozirna. Kada ste prepržili luk, unutra dodajte kestene i sve zajedno kuhajte još oko pet minuta.
Kada su kesteni kuhani, za što ukusniji umak od suhih vrganja unutra dodajte još i jednu žlicu likera. Suhe vrganje koje ste ranije prelili s kipućom vodom, sljubite s ostalim sastojcima. Umiješajte vrhnje za kuhanje i pustite da umak prokuha, a zatim sve začinite po želji.