Recept i priprema /

Umaci za meso koji će vas oduševiti

Image
Foto: Pixabay

Koji su umaci za meso laki za pripremu, ali ipak pomalo otmjeni? Donosimo dva recepta za umake za meso koji će vas oduševiti.

11.8.2022.
12:33
Pixabay
VOYO logo

Ako ste već svladali kako ispeći savršeni odrezak i tražite najbolji način da svom jelu date još malo okusa, imamo nekoliko prijedloga za umake za meso. Donosimo recept za umak od crnog vina i teriyaki umak za meso.

Umak od crnog vina

Sastojci za umak od crnog vina:

  • 2 žlice maslaca
  • 1 ljutika, sitno nasjeckana
  • 1 žličica glatkog brašna
  • 1 žlica crnog vinskog octa
  • 150 ml crnog vina
  • 200 ml pilećeg ili goveđeg temeljca
  • 1 žlica senfa
  • šaka nasjeckanog lišća peršina

Priprema ovog umaka za meso:

Izlijte masnoću iz posude u kojoj ste pekli odreske, ali je nemojte čistiti. Ponovno stavite tavu na vatru s polovicom maslaca i ljutikom i krčkajte 2 minute da omekša. Umiješajte brašno i zakuhajte, zatim pošpricajte ocat i na trenutak prokuhajte. Ulijte vino i promiješajte, ostružući sve ljepljive komadiće s dna posude. Pustite da prokuha i prokuhajte minutu, zatim umiješajte senf, a zatim temeljac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skuhajte umak na oko 200 ml ukupno, zatim kušajte i začinite. Pjenasto umiješajte preostali maslac i peršin, plus preostali sok od odrezaka. Odreske poslužite na toplim tanjurima i žlicom prelijte umakom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Teriyaki umak za meso

Teriyaki umak za meso je još jedan umak koji morate kušati barem jednom.

Evo koji su sastojci potrebni za ovaj umak za meso:

  • 85 g smeđeg šećera
  • 70 ml soja umaka
  • 1 veliki češanj češnjaka, zgnječen
  • Komad đumbira od 4 cm, oguljen i sitno nariban
  • 1 žlica kukuruznog brašna
  • 1 žlica rižinog vinskog octa
  • sjemenke sezama
  • 2 mlada luka, sitno narezana

U mali lonac ulijte 350 ml vode sa šećerom, soja umakom, češnjakom i đumbirom. Polako kuhajte uz povremeno miješanje dok se šećer ne otopi. Kuhajte još 5 minuta ili dok ne postane sjajno i malo se zgusne. Pomiješajte kukuruzno brašno s 1 žlicom vode i brzo promiješajte kroz umak. Umutite rižin vinski ocat. Ako je i dalje pregust, dodajte još malo vode. Ulijte u čistu staklenku i ostavite umak za meso da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Nakon što se ohladi, ovaj umak za meso može stajati u hladnjaku do 1 tjedan. Po želji pospite umak za meso sezamom i mladim lukom neposredno prije posluživanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
direkt
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo
Još iz rubrike