Starinski recepti /

Tradicionalni recept za sočnu čupavu pitu od jabuka

Image
Foto: Pixabay

Volite uživati u tradicionalnim domaćim poslasticama? Čupava pita od jabuka će vas oduševiti. Saznajte kako se priprema čupava pita od jabuka.

4.8.2023.
10:51
Pixabay
VOYO logo

Čupava pita od jabuka je tradicionalno zagorsko jelo koje osvaja srca svojim neodoljivim okusom. Ova jednostavna, ali ukusna poslastica ima dugu povijest i često se priprema za posebne prigode ili kao omiljeni desert u obiteljskim okupljanjima.

Sastojci za čupavu pitu od jabuka su:

  • 500 g tanko narezanih kora za pitu
  • 1 kg jabuka, oguljenih, očišćenih i narezanih na tanke ploške
  • 150 g šećera
  • 1 žličica cimeta
  • 100 ml ulja
  • 50 ml mineralne vode
  • 100 g griza

Kada želite pripremiti čupavu pitu od jabuka najprije u velikoj posudi pomiješajte narezane jabuke sa šećerom i cimetom. Ostavite da odstoji nekoliko minuta kako bi jabuke pustile sok. U manjoj zdjeli pomiješajte ulje i mineralnu vodu. Uzmite jednu koru za pitu i premažite je mješavinom ulja i vode. Posipajte malo griza preko kore. Stavite drugu koru preko prve i ponovite postupak premažanja uljem, vodom i posipanja griza. Na treću koru stavite dio pripremljenih jabuka i ravnomjerno ih rasporedite. Prekrijte jabuke s još dvije kore i ponovno premažite uljem, vodom i pospite grizom.

Ponavljajte postupak slojeva jabuka i kora dok ne potrošite sve sastojke. Zadnji sloj treba biti kora koju također premažete uljem i vodom. Nožem lagano zarežite površinu pite od jabuka kako bi se omogućilo bolje upijanje soka prilikom pečenja. Pecite čupavu pitu od jabuka u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 40-50 minuta, dok ne postane zlatno smeđa i hrskava. Vaša čupava pita od jabuka je spremna za posluživanje! Dobar tek!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
savrseni kandidatkinje
GLEDAJ ODMAH!
VOYO logo