Uvijek vam se čini da vaša baka ima tajne sastojke za tijesto za njoke od krumpira? Njoke od krumpira, kada ih priprema baka, uvijek ispadnu savršeno po omjeru sastojaka, okusu i mirisu? Iako vam bake ne žele otkriti tajnu, tajna je zapravo savršeno pripremljeno tijesto za njoke od krumpira.
Tijesto za njoke od krumpira priprema se od sljedećih sastojaka:
- 2 kg oguljenih krumpira
- oko 1 kg brašna
- 4 jaja
- 4 žlice maslaca
- sol
- voda
Da biste pripremili tijesto za njoke od krumpira prvo ga morate oguliti i skuhati. Skuhajte ga u posoljenoj vodi do raspadanja. Važno je da ne ostane tvrd. Dobro ga ocijedite i izgnječite/izmiksajte kao za pire. Dodajte jaja i rastopljeni maslac te ponovno sve dobro izmiješajte. Sada dodajte cca 0,5 kg brašna i brzo mijesite, stalno brašneći podlogu da ne bi došlo do lijepljenja.
Pripazite samo da ne dodate previše brašna da tijesto za njoke od krumpira ne bi bilo žilavo. Tijesto za njoke od krumpira gotovo je kada od njega možete napraviti savršenu kuglu. Da biste napravili njoke, tijesto za njoke od krumpira podijelite na manje dijelove te izvaljajte u valjke debljine palca koje ćete rezati kako biste dobili njoke.
Tajna zašto je ovaj recept za tijesto za njoke od krumpira savršen jest veća količina koju pripremate. Naime, receptom ćete dobiti njoke za otprilike za dva obroka za 4 osobe, no upravo je u tome tajna jer što se više količine sastojaka dodajte, to tijesto za njoke od krumpira bude mekanije, a kasnije i ukusnije.