Termička obrada jaja na pari vrlo je važna kako bi se uklonila bilo kakva mogućnost zaraze bakterijama kao što su salmonela, listerija, E. coli i kompilobaktera. Koji je pravilan postupak termičke obrade jaja na pari?
Temperatura termički obrađenih jaja mora doseći barem 78°C u svakom dijelu.
Pravilnom termičkom obradom jaja na 78 stupnjeva Celzijusa uništavaju se štetne bakterije kao što su listerija, salmonela, E. coli 0157 i kampilobaktera. Za uništenje bakterije spora klostridija potrebna je termička obrada jaja na pari na temperaturi iznad 100 stupnjeva Celzijusa. Pripremate li jaja termički obrađena na pari najbolje ih je odmah konzumirati.
Jaja su vrlo osjetljiva namirnica za pripremu i vrlo ju je važno dobro pripremiti u ljetnim mjesecima. Iako se jaja mogu jesti i sirova, svakako se preporučuje njihova termička obrada. Primjerice, u kremama pojedinim kolača kao što je tiramisu koriste se svježa jaja i krema nije kuhana. Treba biti oprezan kod pripreme takvih slastica i čuvanju.