Voćni desert /

Tart s datuljama: sladak i ukusan kolač koji će vas oduševiti

Image
Foto: Pixabay

Datulje su ukusno, slatko i zdravo voće koje se najčešće konzumira u njihovom prirodnom obliku, no od njih se mogu pripremiti i sjajni kolači. Oduševite vaše nepce tartom s datuljama.

18.3.2023.
15:10
Pixabay
VOYO logo

Datulje su bogate zdravim nutrijentima i prema nekim izvorima mogu se pohvaliti čak i titulom najzdravijeg voća na svijetu. Iako izvorno potječe iz bliskoistočnih zemalja i sjeverne Afrike, danas je već lako dostupna i u našim krajevima tako da nemate izliku za ne isprobati ovaj sjajan tart s datuljamama.

Za pripremu neodoljivog tarta s datuljama potrebno vam je:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prhko tijesto

  • 175 grama brašna
  • 75 grama hladnog maslaca
  • 2 žlice šećera
  • 1 jaje
  • 1 žlica hladne vode

Nadjev

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 100 grama mekog maslaca
  • 100 grama šećera
  • 1 jaje
  • 1 žlica limunovog soka
  • 100 grama mljevenih badema
  • 1 puna žlica brašna
  • cca. 15 datulja, dobre kvalitete

Glazura

  • 5 žlica marmelade od marelica
  • 1 žlica limunovog soka

Za pripremu prhkog tijesta, u posudu stavite brašno te hladan, na listiće narezan maslac. Prvo te sastojke umijesite prstima da postanu mrvičasti, a zatim uz dodatak vode i jajeta zamijesite tijesto. Zamotajte ga u prozirnu foliju pa stavite u hladnjak da odstoji. Kada se tijesto dobro ohladi, razvucite ga i njime obložite kalup pa je poželjno da ga izbodete vilicom.

Za nadjev je potrebno kremasto umutiti maslac, šećer i jaje, dodati mljevene bademe i brašno te naposljetku, limunov sok. Nadjevom napunite podlogu od tijesta. Datulje prepolovite ili narežite na četiri jednaka dijela, ovisi o teksturi koju preferirate pa ih poslažite u nadjev. Sve možete posipati listićima badema.

Tart s datuljama pecite 10 minut na 200 stupnjeva, zatim smanjite na 180 stupnjeva te pecite još 15-20 minuta. Boja tarta bi trebala biti svjetlo-žućkasta. Na kraju pomiješajte marmeladu i limunov sok, ugrijte ih kako biste kreirali glazuru i premažite po još toplom tartu s datuljama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo