Jedan od načina kako možete čuvati svježe smokve je u rakiji. Priprema je vrlo jednostavana, a za čuvanje smokava u rakiji uz smokve je potrebna rakija i šećer.
Sastojci za svježe smokve u rakiji:
- 20 dkg zrelih smokava
- 25 dkg šećera
- 1/3 šalice rakije
Operite smokve u hladnoj vodi. Ocijedite i osušite na papiru. Stavite smokve u jednom sloju u veliki lonac. Pospite smokve šećerom, pokrijte tavu i ohladite. I ostavite oko 2 dana. Nakon toga stavite tavu na laganu vatru i polako lagano kuhajte svježe smokve bez miješanja oko dva sata.
Lagano pirjajte svježe smokve 10 minuta. Maknite s vatre i ostavite da odstoje do 12 sati.
Vratite posudu na laganu vatru i ponovite postupak dvaput, smanjujući vrijeme stajanja na 4 sata nakon posljednjeg kuhanja. Vratite voće na laganu vatru te pažljivo rasporedite vruće voće ravnomjerno u 4 ili 5 vrućih, steriliziranih staklenki od 1 litre za konzerviranje, čuvajući sirup u tavi.
Zagrijte sirup u loncu da zakuha na srednjoj razini. Maknite s vatre i umiješajte rakiju. Pokrijte voće vrućim sirupom. Rakiju s svježim smokvama skoro do vrha. Uklonite mjehuriće zraka i obrišite rubove staklenki.
Zatvorite staklenke i svježe smokve u rakiji su gotove. Čuvajte ih na hladnom i tamnom mjestu.