Umaci poboljšavaju okus hrane na različite načine. Najčešće se dodaju kako bi pojačali ili nadopunili okus.
Svinjski šnicli sastojci:
- 4 svinjska kotleta
- 1 žličica začinske soli
- 1/3 žličice mljevenog crnog papra
- 2 žlice maslinovog ulja
- 2 žlice neslanog maslaca
Umak od gljiva:
- 1 šalica narezanih gljiva
- 2 žlice svježe nasjeckanog peršina
- 1 žlica svježe nasjeckanog timijana
- 4 zgnječena češnja češnjaka
- 3/4 šalice vrhnja za kuhanje
Kod pripreme svinjskih šnicli u umaku, najprije začinite šnicle začinskom soli i paprom. Zagrijte ulje i maslac u tavi i na srednje jakoj temperaturi dok se maslac ne otopi.
Kad je tava vruća, pržite šnicle oko tri minute sa svake strane dok ne porumene i sredina više ne bude jarko ružičasta. Prebacite šnicle na topli tanjur.
Za umak, dodajte gljive u sos od maslaca u tavi i kuhajte tri minute na srednjoj vatri. Ostružite sve komadiće koji su ostali od kotleta. Kad gljive porumene, dodajte pola peršina, pola majčine dušice i sav protisnuti češnjak. Pirjajte 30 sekundi dok umak ne zamiriše.
Ulijte vrhnje i lagano kuhajte tri minute dok se malo ne zgusne. Začinite solju i paprom, po vlastitom ukusu. Vratite šnicle u umak, ostavite da se kuhaju minutu da se zagriju. Ukrasite preostalim začinskim biljem i pripremljene šnicle u umaku odmah poslužite.