Dok se maslac danas sve više koristi u kuhinjama, svinjska mast postaje sve popularnija i to s dobrim razlogom. Svinjska mast je iznimna masnoća za pečenje i prženje i uvijek ju je dobro imati kod kuće. Primarna razlika između svinjske masti i maslaca je u tome što maslac ima udio mononezasićenih masti oko 33%, dok mast nudi oko 50% mononezasićenih masti. Svinjska mast umjesto maslaca, proizvodi se topljenjem svinjske masti dok je maslac mliječni proizvod.
Ako ste poput većine pekara, za većinu pečenja ste koristili maslac. No, možda se pitate je li svinjska mast dobar izbor. Svinjska mast umjesto maslaca je izvrsna mast za pečenje. Pruža sastav masnoće idealan za pečenje i daje zadivljujući okus i teksturu pečenim proizvodima.
Zapravo, svinjska mast je gotovo 100% masti po sadržaju. Ovo je puno više od maslaca i jedna je od primarnih razlika između njih. Svinjska mast je savršena za pečenje kolača, kora za pite, prženje, pečenje, kekse i izradu peciva. Svinjska mast umjesto maslaca svakom će receptu pružiti prekrasan okus i teksturu, a pogotovo kod kora za pite i kolačima.
Svinjska mast umjesto maslaca kod pečenja ima nekih razlika. Maslac ima višu točku taljenja od svinjske masti. Kada se zagrije, maslac će otpustiti više vlage što će povećati kvašenje vašeg recepta. Više dizanja znači i ljuskavija tekstura. Svinjska mast se, s druge strane, sastoji od većih čestica masti što dovodi do većih slojeva nego što se postiže maslacem.