Kulinarstvo /

Što odabrati - svinjsku mast ili ulje?

Image
Foto: Pixabay

Svinjska mast ili ulje? Koje su prednosti i nedostaci upotrebe svinjske masti u odnosu na ulje?

1.1.2022.
13:45
Pixabay
VOYO logo

Stoljećima korištena u kuhinjama, svinjska mast sadrži jedinstvenu mješavinu različitih vrsta masti. Međutim, danas se sve više umjesto svinjske masti koristi ulje. Svinjska mast se smatra opasnom i nezdravom masnoćom.

S druge strane postoje različite vrste ulja od kokosovog, maslinovog, biljnog do suncokretovog ulja. Primjerice, smatra se da je kokosovo i maslinovo ulje bolje od biljnog i suncokretovog ulja. Međutim, što odabrati između svinjske masti i ulja?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svinjska mast je iznimno svestrana. Ne dimi se na visokim temperaturama, odličan je izbor za kuhanje ili prženje na visokim temperaturama. Ne razgrađuje se i oksidira, stvarajući štetne slobodne radikale, za razliku od maslinovog ulja koje se na visokim temperaturama razgrađuje i oksidira.

Što je bolje - svinjska mast ili ulje kada su u pitanju zasićene masti? Svinjska mast ima 20 posto manje zasićenih masti od ulja, a ima i više mononezasićenih masti, koje su dobre za zdravlje srca i krvnih žila. Za razliku od ulja svinjska mast je bogata oleinskom kiselinom, istom masnom kiselinom koja se nalazi u maslinovom ulju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako birate između svinjske masti i ulja tada izaberite svinjsku mast ako znate njezino podrijetlo. Uvijek izaberite mast od svinja koje su uzgojene na paši, a ne u zatvorenem prostorima. S druge strane ako ne znate podrijetlo svinjske masti izaberite ulje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo