Ništa ne govori svečani ručak kao fini odrezak sa krumpirom. Pripremite ovaj skandinavski odrezak sa krumpirom i bisernim lukom za ukusni svečani ručak. Sastojci potrebni za ovaj recept su 1 kilogram crvenog sitnog mladog krumpira, maslinovo ulje, mediteranska mješavina začina, sol, 1 i pol kilogram goveđeg odreska, 100 ml suhog bijelog vina, 5 žlica maslaca, svježi peršin, hren i pola žličice sitno narezane korice limuna.
Za pripremiti ovaj svečani ručak najprije Zagrijte pećnicu na 220°C. U srednjoj posudi zagrijte 3 šalice vode. Dodajte luk i kuhajte oko 2 minute. Ocijedite i isperite hladnom vodom. Odrežite vrhove korijena i oljuštite i odbacite kožu. Staviti na stranu.
U velikoj zdjeli pomiješajte krumpir koji ste prerezali na pola, ulje, 1 žlicu mješavine začina i pola žličice soli. Umiješajte da se sastojci budu ravnomjerno raspoređeni. Rasporedite izrezanu stranu prema dolje u jednom sloju u plitku tepsiju. Pecite otkriveno 15 minuta. Dodajte luk u tepsiju s krumpirom. Pecite još 15 minuta ili dok povrće ne omekša i ne porumeni. Maknite s vatre. Pokrijte folijom i ostavite na toplom.
Zagrijte brojlere. Natrljajte odrezak s preostalih pola žličice soli i preostalom mješavinom začina. Odrezak stavite na zagrijanu rešetku posude za brojlere. Pecite odrezak 10 centimetara od vatre 5 minuta po strani, ovisno o želji gostiju koji će jesti ovaj svečani ručak. Prebacite odrezak na dasku za rezanje te poklopite i ostavite da stoji 5 minuta.
Pažljivo dodajte vino u vruću tavu za brojlere, izgrebavši zapečene komadiće. Premjestite umak u malu posudu. Pustite da prokuha i lagano, nepoklopljeno kuhajte 3 minute ili dok se tekućina ne smanji na pola šalice. Maknite s vatre i postupno umutite maslac, nekoliko komada odjednom. Umiješajte sve sokove na dasci za rezanje od odreska. Vaš svečani ručak je gotov.
Svečani ručak poslužite tako da narežete odrezak i složite na tanjure s krumpirom i lukom. Prelijte umakom i prelijte peršinom, hrenom i korom limuna.
Ovaj svečani ručak nije kompliciran za napraviti a vrlo je ukusan.