Svijet začina /

Kako i zašto se koristi suhi peršin?

Image
Foto: Pixabay

Suhi peršin odličan je začin svakom jelu. Kako i zašto se koristi suhi peršin?

17.11.2022.
16:08
Pixabay
VOYO logo

Osušenu verziju peršina možete koristiti kao sastojak raznih recepata. Suhi peršin može poboljšati okus juha, variva i umaka od rajčice. Osim toga, suhi peršin se često kombinira s drugim biljem u receptima inspiriranim talijanskim jezikom. Svježi peršin također je izvrstan dodatak domaćim preljevima za salate, marinadama i receptima s plodovima mora, no kada ga osušite, također ga možete koristiti za pripremu jela.

Dok kuhanje i/ili sušenje može smanjiti neke druge zdravstvene dobrobiti peršina, ono povećava apigenin dostupan u peršinu. Zapravo, sušeni peršin je najbolji prirodni izvor apigenina. Flavoni su pigmenti u određenim cvjetnicama i snažni antioksidansi koji uvelike mogu pomoći vašem zdravlju.

Također se pokazalo da suhi peršin ima protuupalna svojstva zbog svojih antioksidansa, uključujući flavonoide, karotenoide i vitamin C. Osim toga, suhi peršin može pomoći u održavanju zdravih bubrega smanjenjem visokog krvnog tlaka, glavnog faktora rizika za bubrežne bolesti.

Suhi peršin je hrana s visokim udjelom oksalata, s više od 10 miligrama na 100 grama - nešto više od 1 1/2 šalice - stoga treba izbjegavati konzumiranje veće količine suhog peršina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw
NE PROPUSTI 21. VELJAČE!
VOYO logo
Još iz rubrike