Uživajte u ovom naopakom kolaču od šljiva kao ljupkoj poslastici uz šalicu čaja. Što napraviti od šljiva osim deserta? Od šljiva mogu se napraviti i knedle za glavno jela. Donosimo recept za kolač od šljiva koji možete poslužiti uz šalicu čaja.
Sastojci za kolač od šljiva:
- 150 ml suncokretovog ulja, plus dodatak za lim
- 50 g maslaca, omekšalog
- 300 g smeđeg šećera
- 6 šljiva bez koštica
- 280 ml mlaćenice
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 4 jaja
- 325 g brašna
- pola žličice sode bikarbone
Kolač od šljiva priprema:
Zagrijte pećnicu na 180°C. Nauljite i obložite dno dubokog kalupa za tortu promjera 20 cm. Pomiješajte maslac s 50 g svijetlosmeđeg mekog šećera i rasporedite po dnu obloženog kalupa. Rasporedite kriške šljiva po vrhu u koncentričnim krugovima.
Stavite mlaćenicu, vaniliju, ulje, preostali šećer i jaja u veliku zdjelu i tucite 1-2 minute vilicom ili pjenjačom da razbijete jaja. Dodajte brašno i sodu bikarbonu i miješajte dok ne dobijete glatko tijesto. Pažljivo izlijte ovo na šljive, a zatim stavite u pećnicu na 45 minuta do 1 sat dok ražnjić ne izađe čist. Ostavite da se potpuno ohladi u kalupu, zatim izvadite iz kalupa i preokrenite na dasku ili tanjur za posluživanje. Kolač od šljiva je gotov, a vi znate točno što napraviti od šljiva.