Dalmatinski specijaliteti /

Što je gregada i kako se priprema?

Image
Foto: Pixabay

Jeste li čuli za pojam gregada? Što je gregada? Saznaje sve o gregadi, što je gragada i kako se priprema.

18.12.2021.
12:17
Pixabay
VOYO logo

Čuli ste za jelo gregada, ali ne znate što je gregada? To je popularno dalmatinsko riblje jelo. Gregada je jednostavan fiš paprikaš s krumpirom, najstariji način pripreme ribe u Dalmaciji, a smatra se da su ga donijeli grčki doseljenici prije više od 2000 godina.

Što je gregada i kako se priprema? Tradicionalno, gregada se priprema tada da se tanko narezani krumpir i luk slažu u slojeve koji se zatim pokapaju maslinovim uljem, preliju manjom bijelom morskom ribom i kuhaju u tek toliko vode i bijelog vina da prekrije ribu, obično uz dodatak peršina, celera i češnjaka. S druge strane moderni recepti uključuju sastojke kao što su kapari i slani inćuni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga posjetite li Dalmaciju, osobito otok Hvar obavezno probajte domaću gregadu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo