Tradicionalno jelo /

Što je buzara? Kako se pripremaju morski plodovi na buzaru?

Image

Što je buzara? Buzara je tradicionalno hrvatsko jelo, a na buzaru se pripremaju morski plodovi.

25.12.2021.
15:13
VOYO logo

Čuli ste za pojam buzara, ali ne znate što je točno buzara? Buzara je tradicionalno hrvatsko jelo, koje je najpoznatije u primorskim krajevima. Na buzaru najčešće se pripremaju morski plodovi, primjerice, dagnje ili škampi.

Buzara je jelo pripremljeno pirjanjem plodova mora na maslinovom ulju uz dodatak rajčice, vina i začina. Priprema se vrlo jednostavno i brzo, a može se poslužiti kao glavno jelo ili predjelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Morske plodove pržite na maslinovo ulje uz dodatak rajčice, vina i vode. Buzara je gotova za samo pola sata. Začinite prema vlastitoj želji i poslužite. Buzara pripremljena sa rajčicom je buzara na crveno, ali ako želite buzaru na bijelo tada umjesto rajčice upotrijebite vrhnje.

Što se tiče podrijetla ovog jela buzarom su Mlečani nazivali kotlić u kojem su pripremali hranu za brodsku posadu. Dalmatinci su od njih preuzeli ovu riječ te njome imenovali jedno primorsko jelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo