Čokolada, rum, šećer, jogurt… Što se tu ima ne voljeti? Sjajni sastojci koji kada se pomno i pažljivo ukomponiraju tvore božanstvene rum kocke. Odličan kolač koji ujedno zadovoljava potrebe slatkoljubaca, ali i onih koji vole rum.
Kako biste napravili najbolje rum kocke potrebno vam je:
Biskvit:
- 4 jajeta
- 1 šalica šećera (šalica 250 ml)
- 4 žličice ruma
- 1 vrećica vanilin šećera
- 300 ml jogurta
- 250 ml ulja
- 1.5 šalica brašna
- 1/2 šalice kakaa
- 2 žličice praška za pecivo
- 1/2 žličice soli
Preljev:
- 250 ml mlijeka
- 1/2 šačice šećera
- 3 žličice ruma
Glazura:
- 300 ml slatkog vrhnja
- 250 g mliječne čokolade
- 50 g maslaca
Pripremu biskvita započnite tako da dobro umutite jaja s rumom i šećerom, zatim dodajte ulje i jogurt pa sve skupa izmiješajte. U tu smjesu dodajte brašno pomiješano s kakaom, praškom za pecivo i soli. Izmiješajte da se kvalitetno sjedini. Smjesu pecite u pećnici 30 minuta na 180°C.
Dok se biskvit peče, pripremite preljev tako da prokuhate mlijeko sa šećerom i naposljetku dodate rum. Nakon što se prokuha, sklonite sa strane da se hladi. Nakon što kolač izvadite iz pećnice pustite ga da odstoji 5-10 minuta te ga zalijte preljevom.
U međuvremenu, kada se rum kocke hlade, napravite glazuru na način da zagrijete slatko vrhnje, no obavezno pripazite da ne proključa. U zagrijano vrhnje dodajte čokoladu i maslac te miješajte sve dok se ne otope. Glazuru prelijte po rum kockama pa stavite u hladnjak kako bi se dobro ohladio i stisnuo.