Iako se artičoke mogu pronaći u trgovinama u bilo koje doba godine, one su na vrhuncu sezone upravo sredinom proljeća te im je tada okus najsnažniji. Okus srca artičoki čini rižoto od artičoka pravim mediteranskim specijalitetom. Kako se priprema rižoto od artičoka?
Sastojci potrebni za pripremu rižota od artičoka:
- 6 malih artičoka
- 1 limun
- 15 dkg riže
- malo svježe menta
- maslinovo ulje
- parmezan
Za pripremiti rižoto od artičoka najprije ogulite artičoke do blijedih, svijetlih listova, zatim ih prepolovite. Uronite artičoke u vodu s pola limunovog soka. Stavite rižu da se kuha, te kada temeljac sa rižom prokuha, u njega uronite pola polovica artičoka.
Preostale polovice artičoke narežite jako sitno i umiješajte u rižoto od artičoka. Nastavite miješati. Kada je riža kuhana i kada ste dodali maslac i parmezan, umiješajte ostatak limunovog soka. Skinite posudu s vatre. Natrgajte listove mente u posudu. Izvadite kuhane artičoke iz tave s temeljcem i pomiješajte s većinom limunove korice, natrganim listovima mente i malo maslinovog ulja. Rižoto od artičoka gotov je i spreman za posluživanje. Dobar tek!