Jela s rižom /

Kako se priprema ukusna i kremasta riža sa kurkumom za prilog?

Image
Foto: Pixabay

Kurkuma je začin žute boje koji se dodaje u razna jela pa se tako može dodati i u rižu. Riža s kurkumom odličan je izbor za predjelo ili lagano glavno jelo.

1.10.2022.
11:10
Pixabay
VOYO logo

Kurkuma će rižu obojati u žuto. Osim što će obojati rižu, može obojati i vaše prste pa budite pažljivi s rukovanjem.

Sastojci potrebni za pripremu riže s kurkumom su:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 2 žlice kokosovog ulja
  • 1 manji luk, nasjeckani
  • 2 mrkve, oguljene i narezane
  • 1 šalica riže
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 i pol žlica mljevene kurkume
  • pola žličice soli
  • pola žličice suhe majčine dušice
  • povrtni temeljac
  • 1 šalica graška, svježeg ili smrznutog
  • 2 žlice nasjeckanog svježeg peršina

Upute za pripremu riže s kurkumom:

  1. U srednje velikoj tavi s poklopcem otopite kokosovo ulje na srednjoj vatri. Dodajte luk i mrkvu i kuhajte dok luk ne počne omekšati, oko 6 minuta. Umiješajte rižu, češnjak, kurkumu, sol i majčinu dušicu. Promiješajte i kuhajte dok češnjak i začini ne zamirišu, oko 30 sekundi.
  2. Ulijte temeljac i promiješajte. Pokrijte lonac, pojačajte vatru na srednje jaku i pustite rižu da prokuha.
  3. Nakon što riža prokuha, smanjite vatru na umjerenu temperaturu. Pustite da lagano krčka (provjerite s vremena na vrijeme kako biste bili sigurni da vrije), pokriveno 35 minuta.
  4. Većina tekućine se treba upiti, a zrnca trebaju biti al dente (skoro mekana). Ako su još hrskavi, poklopite i nastavite kuhati još 5 do 10 minuta. Otklopite i probajte vilicom. Umiješajte grašak i peršin.
  5. Maknite s vatre i ostavite poklopljeno 10 minuta.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo