Kurkuma će rižu obojati u žuto. Osim što će obojati rižu, može obojati i vaše prste pa budite pažljivi s rukovanjem.
Sastojci potrebni za pripremu riže s kurkumom su:
Tekst se nastavlja ispod oglasa
- 2 žlice kokosovog ulja
- 1 manji luk, nasjeckani
- 2 mrkve, oguljene i narezane
- 1 šalica riže
- 2 češnja češnjaka
- 1 i pol žlica mljevene kurkume
- pola žličice soli
- pola žličice suhe majčine dušice
- povrtni temeljac
- 1 šalica graška, svježeg ili smrznutog
- 2 žlice nasjeckanog svježeg peršina
Upute za pripremu riže s kurkumom:
- U srednje velikoj tavi s poklopcem otopite kokosovo ulje na srednjoj vatri. Dodajte luk i mrkvu i kuhajte dok luk ne počne omekšati, oko 6 minuta. Umiješajte rižu, češnjak, kurkumu, sol i majčinu dušicu. Promiješajte i kuhajte dok češnjak i začini ne zamirišu, oko 30 sekundi.
- Ulijte temeljac i promiješajte. Pokrijte lonac, pojačajte vatru na srednje jaku i pustite rižu da prokuha.
- Nakon što riža prokuha, smanjite vatru na umjerenu temperaturu. Pustite da lagano krčka (provjerite s vremena na vrijeme kako biste bili sigurni da vrije), pokriveno 35 minuta.
- Većina tekućine se treba upiti, a zrnca trebaju biti al dente (skoro mekana). Ako su još hrskavi, poklopite i nastavite kuhati još 5 do 10 minuta. Otklopite i probajte vilicom. Umiješajte grašak i peršin.
- Maknite s vatre i ostavite poklopljeno 10 minuta.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa