Tradicionalni recepti /

Recept za sočnu i mekanu pitu od jabuka

Image
Foto: Pixabay

Tražite novi recept za pitu od jabuka? Ovaj recept za mekanu pitu od jabuka neće vas razočarati. Saznajte kako se priprema mekana pita od jabuka.

1.8.2023.
10:48
Pixabay
VOYO logo

Mekana pita od jabuka je neodoljiva slastica koja donosi savršen spoj sočnih jabuka i mekanog tijesta. Ova klasična poslastica oduševljava svojim bogatim okusom koji će vas osvojiti na prvi zalogaj. Sastojci za mekanu pitu od jabuka su:

  • 250 g glatkog brašna
  • 125 g maslaca, hladnog i narezanog na kockice
  • 60 g šećera
  • 1 jaje
  • 30 ml hladne vode

Sastojci za nadjev:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 4-5 srednje velikih jabuka, oguljenih i narezanih na tanke ploške
  • 50 g šećera
  • 1 žličica cimeta
  • 30 g maslaca, narezanog na kockice

Kada želite pripremiti mekanu pitu od jabuka najprije u zdjeli pomiješajte brašno, hladan maslac i šećer dok ne dobijete mrvičastu teksturu. Dodajte jaje i hladnu vodu te umijesite tijesto. Oblikujte ga u kuglu, zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta. Dok tijesto odmara, pripremite nadjev. Pomiješajte narezane jabuke s šećerom i cimetom.

Izvadite tijesto iz hladnjaka i razvaljajte ga na lagano pobrašnjenoj površini.
Prebacite tijesto u kalup za pečenje i oblikujte rubove. Na tijesto stavite pripremljene jabuke i posipajte maslacem. Pecite mekanu pitu od jabuka u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 40-45 minuta, dok tijesto ne postane zlatno smeđe, a jabuke mekane i sočne. Ohladite mekanu pitu od jabuka prije posluživanja. Dobar tek!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 20
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo