Bezglutenska prehrana postaje sve popularnija, a ovaj recept za bezglutensku pitu od jabuka je prilagođen svima koji vole osjetiti puni okus i teksturu pite od jabuka, ali bez glutena. Ova sočna i mirisna pita donosi spoj svježih jabuka i hrskavog tijesta, pružajući jedinstveni okus svakom zalogaju. Sastojci za bezglutensku pitu od jabuka su:
- 200 g bezglutenskog brašna
- 100 g maslaca, narezanog na kockice
- 50 g smeđeg šećera
- 1 jaje
- 30 ml hladne vode
- 800 g svježih jabuka, oguljenih i narezanih na tanke kriške
- 100 g bijelog šećera
- 1 žličica cimeta
- 1 žlica limunovog soka
Kada pripremate bezglutensku pitu od jabuka najprije u velikoj posudi pomiješajte bezglutensko brašno i smeđi šećer. Dodajte maslac i lagano mijesite smjesu rukama. U posebnoj posudi razmutite jaje i dodajte ga u smjesu s maslacem. Miješajte dok se sastojci ne sjedine. Postupno dodajte hladnu vodu dok ne formirate kompaktno tijesto. Zamotajte ga u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta.
U međuvremenu, u drugoj posudi, pomiješajte narezane jabuke s bijelim šećerom, cimetom i limunovim sokom. Ostavite da odstoji dok se tijesto hladi. Zagrijte pećnicu na 180°C. Izvadite tijesto iz hladnjaka i razvaljajte ga na pobrašnjenoj površini. Prebacite ga u kalup za pečenje, obložen papirom za pečenje, i pritisnite tijesto prema dnu i rubovima kalupa. Stavite pripremljene jabuke na tijesto, ravnomjerno raspoređujući ih po površini. Pecite bezglutensku pitu od jabuka u prethodno zagrijanoj pećnici oko 45-50 minuta, ili dok tijesto ne postane zlatno smeđe, a jabuke mekane i sočne. Bezglutenska pita od jabuka već je gotova i spremna za posluživanje. Dobar tek!