Pita od špinata je tradicionalno jelo koje oduševljava svojom sočnošću i bogatim okusom špinata. Ova ukusna poslastica nije samo laka za pripremiti, već i izuzetno hranjiva jer je bogata vlaknima, vitaminima i mineralima.
Sastojci za pitu od špinata su:
- 500 g svježeg špinata
- 200 g feta sira
- 3 jaja
- 200ml kiselog vrhnja
- 100ml maslinovog ulja
- 1 luk, sitno nasjeckan
- 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- Sol i papar, po ukusu
- 6 listova tankog lisnatog tijesta
Kada želite pripremiti pitu od špinata najprije operite i sitno nasjeckajte svježi špinat, a zatim ga kratko prokuhajte i ocijedite. U velikoj posudi pomiješajte špinat, feta sir, jaja, kiselo vrhnje i maslinovo ulje. Dodajte luk i češnjak te začinite solju i paprom po ukusu. Dobro promiješajte sve sastojke dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Pripremite pravokutni kalup za pečenje i premažite ga maslacem ili stavite papir za pečenje kako biste spriječili da se pita zalijepi.
Stavite tri lista lisnatog tijesta na dno kalupa, premažite ih s malo maslinovog ulja, a zatim rasporedite polovicu smjese od špinata preko tijesta. Ponovite postupak s još tri lista tijesta i preostalom smjesom od špinata. Pecite pitu u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 30-40 minuta, dok ne postane zlatno smeđa. Pita od špinata već je gotova. Poslužite ovu aromatičnu pitu od špinata toplu, uz svježu salatu ili jogurt. Dobar tek!