Karamel krema može se koristiti kao krema za različite kolače, kao samostalan desert u čaši ili kao preljev za sladoled. Kako se radi karamela? Donosimo jednostavan i brz recept kako se radi karamela s kojim ne možete pogriješiti.
Sastojci za karamelu:
- 1 šalica šećera
- 1/4 šalice vode
- 6 žlica maslaca
- 1/2 šalice gustog vrhnja
- žličica vanilije
- prstohvat soli
Kako se radi karamela:
Šećer i vodu stavite u posudu i promiješajte. Zagrijte i kuhajte dok se šećer ne otopi, oko 4 minuta uz miješanje. Nakon toga prestanite miješati i ostavit neka se kuha oko 10 minuta, ali pazite da smjesa ne zagori.
Na kraju dodajte maslac i miješajte dok se potpuno ne otopi, Karamela će nabubriti zato je važno miješati.
I na kraju maknite s vatre ulijete vrhnje i miješajte dok ne dobijete jednoličnu kremu.
Umutite vaniliju i dodajte prstohvat soli. Gusta karamel krema je gotova, prelijte je u staklenku i ostavite neka se ohladi.