Kod pripreme kolača i različitih jela nikad ne znate koju vrstu brašna koristiti. Koja je razlika između oštrog i mekog brašna?
Obje vrste brašna dobivaju se finim mljevenjem jezgre pšenice, pa nisu bogata hranjivim tvarima poput brašna od cjelovitih zrna pšenice, odnosno integralnih vrsta brašna. Razlika između oštrog i mekog brašna je u veličini čestica brašna, pri čemu se oštro brašno dobiva odvajanjem od mekog bijelog brašna.
Glatko brašno je fino mljeveno brašno, zrna su oko 0,1 mm, mekana i bijela. Zahvaljujući ovoj strukturi, peciva koja su napravljena od njega dobivaju glatku teksturu.
Oštro brašno je nešto grublje strukture, jer nije tako temeljito mljeveno, odnosno odvojeno od mekog brašna. Zrna su debela od 0,15 do 0,3 mm. Zato se teže zalijepi u tijesto, ali je bolje za otapanje u tekućini i bolje je za tekuće tijesto.
I oštro i meko pšenično brašno izvrsno je za pečenje i pripremu raznih vrsta tijesta, od kruha, tjestenine, bijelog tijesta do raznih kolača. Međutim, postoji razlika u upotrebi oštrog i mekog brašna.
Meko brašno za kruh i peciva
Meko ili glatko pšenično brašno se uglavnom koristi za pečenje bijelog kruha i mliječnih peciva, kolačića od tijesta koje se diže, kao i za izradu domaće tjestenine i rezanaca. Pogodan je i za razvučeno tijesto, odnosno za pripremu pita, savijača i kiflica. Bolje je i za slojevito tijesto. Njegova meka struktura omogućuje dobivanje glatkog i fino vezanog tijesta od kojeg se mogu dobro mijesiti razne vrste peciva, pripremati domaća tjestenina ili rezance.
Oštro brašno za kolače
Oštro pšenično brašno se ne ponaša na isti način i puno je bolji izbor za pripremu raznih kolačića, keksa, tvrdih kolačića i sličnih proizvoda. Ne veže se glatko, ali se bolje ponaša u kombinaciji s tekućinom i odličan je za tanje tijesto. Koristi se za pripremu biskvitnog tijesta, kolača i poslastica koje zahtijevaju dodavanje praška za pecivo. Oštro brašno je izbor za zgušnjavanje umaka i juha.