Punjeno pile je popularno jelo koje se često konzumira u mnogim kuhinjama diljem svijeta. Postoje mnoge varijacije ovog jela, ali u osnovi se radi o piletini koja se puni različitim sastojcima i začinima te se zatim peče u pećnici.
Sastojci za punjeno pile su:
- 1 pile
- 100 g krušnih mrvica
- 50 g maslaca
- 1 luk
- 2 češnja češnjaka
- 100 g šampinjona
- 1 žlica nasjeckanog peršina
- sol i papar po želji
Kada pripremate punjeno pile najprije zagrijte pećnicu na 180°C. Očistite piletinu i osušite je papirnatim ubrusima. Za punjenje, sitno nasjeckajte luk i češnjak te ih popržite na tavi zajedno sa sitno nasjeckanim šampinjonima. U zdjeli pomiješajte krušne mrvice, otopljeni maslac, poprženu smjesu luka i šampinjona te nasjeckani peršin. Dodajte sol i papar po želji. Napunite piletinu pripremljenim punjenjem te zatvorite otvor čačkalicama ili špagom.
Punjeno pile stavite u posudu za pečenje i pecite u zagrijanoj pećnici oko 1,5 sata, ovisno o veličini pileta. Nakon pečenja piletinu izvadite iz pećnice, uklonite čačkalice ili špagu te je poslužite. Ovaj recept za punjeno pile je dovoljan za 4-6 osoba, a vrijeme pripreme je oko 30 minuta. Dobar tek!