Jedno od najpopularnijih jela današnjice – tortilje. Bilo da ih jedete s nogu na ulici ili uložite malo više truda pa ih spremite kod kuće, vjerujemo da u obje varijante uživate u raskoši okusa. Tortilja je u biti vrsta tanke pogače napravljena od fino samljevenoga pšeničnoga brašna.
Iako postoji mali milijun recepata koji se daju spremiti s tortiljama, odabrali smo onaj za tortilje sa svježim sirom.
Za pripremu tortilja sa svježim sirom bit će vam potrebno:
- 300g glatkog brašna
- 200g kukuruznog brašna
- kockica maslaca
- 1/2 žličice soli
- 2/2.5 čaše vruće vode
Prvo započnite s pripremom tijesta za tortilje i to na način da pomiješate gore navedene sastojke. Zatim ga ostavite da odstoji 20-30 minuta pa oblikujte u loptice koje stanu u šaku. Razvaljajte ih na debljinu od otprilike 0,5 centimetara te ispecite na vrućoj tavi bez ulja.
Nakon toga, možete se prebaciti na pripremu umaka.
Za pripremu umaka kojim ćete obogatiti vaše tortilje sa svježim sirom potrebno vam je:
- 6-7 rajčica
- 2-3 paprike
- pola glavice luka
- 3-4 žlice ulja
- 1/2 žličice soli
- 1 žličica papra
- prstohvat šečera
- indijski chilli
- bosiljak
Nasjeckajte luk, popržite ga na ulju te mu dodajte nasjeckanu rajčicu i papriku. Nakon toga dodajte i ostale začine, no obratite pažnju na količinu čilija kako ne biste pripremili previše ljuto jelo za vaše okusne pupoljke.
Ostali sastojci:
- 4/5 krumpira
- svježi sir
- vrhnje
- peršin
Skuhajte krumpir, ali tijekom kuhanja u vodu možete dodati nekoliko peteljaka peršina radi arome. Skuhani krumpir potom narežite. Naposljetku, tortilje smotajte u kornet i do pola napunite s prethodno skuhanim krumpirom. Na krumpir dodajte umak i na njega stavite svježi sir, a ako želite, možete dodati i vrhnje.