Priprema škarpine nije zahtjevna, a najčešće se priprema na varivo ili pečena. Donosimo recept za pripremu škarpine u marinadi od češnjaka. Kako se priprema hrskava začinjena škarpina?
Sastojci potrebni za pripremu škarpine:
- fileti škarpine
- sol i papar
- žličica ljute mljevene paprike
- pola žličice češnjaka u prahu
- pola čajne žličice luka u prahu
- 6 dk brašna
- 15 ml maslinovog ulja
- malo maslaca
Priprema škarpine započinje zagrijavanjem maslinovog ulja. Stavite tavu na štednjak i ulijte maslinovo ulje. Uključite plamenik na srednje jako i zagrijte ulje. Dok se ulje zagrijava, stavite filete škarpine na tanjur i osušite ih papirnatim ručnikom. U maloj posudi pomiješajte mljevenu papriku, češnjak u prahu i luk u prahu te posolite i popaprite po ukusu.
Priprema škarpine na ovaj način funkcionira tako da filete premažete pripremljenom mješavinom začina. Smjesu začina pospite s obje strane fileta škarpine. Rukama nježno pritisnite začine u škarpinu kako bi se začini zalijepili. Zatim stavite brašno u plitku posudu i u nju položite filete. Preokrenite filete tako da budu lagano premazani brašnom sa svih strana.
Priprema škarpine na ovaj način ne uključuje pečenje u pećnici, već samo prženje u tavi. Stavite filete škarpine u vruću tavu i pržite ih 4 minute. Nakon 4 minute preokrenite škarpinu i pržite ju još 4 minute kako bi fileti bili ravnomjerno isprženi. Za kraj, škarpinu premažite otopljenim maslacem i poslužite. Priprema škarpine je završena i škarpina je spremna za posluživanje. Dobar tek!