Patka je popularno jelo za posluživanje kao svečani ručak. Cijela patka može se pripremati različitim metodama i dat će vrlo različite rezultate. Trebate imati na umu da je prilično velik postotak patke masnoća, a ono što izgleda kao velika patka bit će znatno mršavije kad je kuhano, ali to znači da je pačja prsa lakše točno podijeliti. Priprema patke za pečenje prvi je i najvažniji korak procesa pripreme patke.
Kada pripremate patku za pečenje, najprije je potrebno izvući višak masnoće iz pačje šupljine i zarezati kožu unakrsno. Zatim upotrijebite vilicu za pečenje ili čačkalicu da probodete kožu patke po cijeloj patki.
Sljedeći korak ovog načina za pripremu patke za pečenje je obilno natrljajti patku morskom soli, a zatim ju položiti prsima prema dolje na rešetku iznad pladnja za pečenje. Pecite patku 3 sata, s vremena na vrijeme opet bockajući kako bi izašla masnoća. Ovo ja najbolji način pripreme patke za pečenje te će osigurati ukusno i sočno meso.