Priprema bulgura /

Spoj bulgura i povrća daje povrtni bulgur - savršeno jelo za sve prigode

Image
Foto: Pixabay

Bulgur je idealan odabir kao prilog, ali kako pripremiti bulgur. Donosimo vam recept za pripremu povrtnog bulgura.

17.10.2021.
14:20
Pixabay
VOYO logo

Kako jednostavi bulgur s povrćem u jednom loncu pretvoriti u savršeno jelo? Kombinacijom povrća i mješavine začina.

Nježni bulgur preliven je raznolikim šarenim povrćem za ukusan i zdrav prilog, a njegova priprema je prilično jednostavnog karaktera i odvija se u svega nekoliko koraka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi korak za pripremu povrtnog bulgura odnosi se na pripremu bulgura na pari gdje su nam potrebne:

  • 2 šalice temeljca
  • 1 šalica finog bulgura
  • 3/4 žličice morske soli
  • 1/4 žličice svježe mljevenog crnog papra.

Najprije stavljamo temeljac, sol i papar u srednji lonac i pustimo da zavrije. Kad zavrije, umiješamo bulgur. Pokrijemo čvrsto zatvorenim poklopcem i maknemo sve s vatre. Zatim to tako stavimo da odmara 20 -ak minuta dok pripremamo povrće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za pripremu povrća povrtnog bulgura potrebni su:

  • 1/2 šalice luka
  • 3/4 šalice tikvica
  • 1/2 šalice mrkve
  • 1/2 šalice crvene paprike
  • 1/4 šalice celera
  • 1 do 2 režnja češnjaka.

Svo povrće potrebno je sitno narezati i svako ostaviti sa strane. Češnjak nasjeckati. Treći, odnosno zadnji korak odnosi se na tkz. znojenje povrća u kojem su nam potrebne: 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja, morska sol i svježe mljeveni crni papar, po ukusu. Da bismo oznojili povrće, zagrijemo veliku, neprianjajuću tavu na srednje niskoj temperaturi. Dodamo ulje, luk i prstohvat soli.

Zatim je potrebno znojiti luk oko 3 do 5 minuta ili dok ne postane proziran. Zatim dodajemo mrkvu, celer i češnjak te nastavimo znojiti još oko 5 minuta ili dok ne počnu omekšavati. Na kraju se dodaje crvena paprika i tikvice i nastavi se znojiti dok sve ne omekša i skuha. Začinimo solju i paprom po ukusu. Kad se bulgur odmori, lagano ga rahlite vilicom. Izlijte bulgur u tavu i lagano ga bacite da se sjedini. Opet probajte začin i poslužite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo