Hladnije vrijeme zahtijeva toplije obroke, a ovo lagano povrtno varivo savršeno je za lagan ručak koji će oduševiti cijelu obitelj. Potrebno je svega 45 minuta da se pripremi povrtno varivo, a puno je korjenastog povrća i leće što ovo varivo čini super zasitnim.
Sastojci potrebni da se pripremi ukusno povrtno varivo su:
- 3 žlice maslinovog ulja
- 1 žuti luk, narezan na kockice
- 1 šalica narezane mrkve
- 1 šalica narezanog celera
- 450 grama gljiva
- 6 režnjeva češnjaka
- 2 žličice suhe majčine dušice
- 1 žličica sušenog origana
- ½ žličice sušene kadulje
- 2 žlice brašna
- ¼ šalice balzamičnog octa
- 2 žlice soja umaka
- 500 grama žutog krumpira
- 1 šalica nekuhane crvene leće
- 1 konzerva umaka od rajčice
- 3 šalice juhe od povrća
- 2 lista lovora
- Sol i svježe mljeveni papar
Kada pripremate povrtno varivo, najprije je potrebno zagrijati ulje u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Dodajte luk, mrkvu i celer zajedno s nekoliko prstohvata soli i papra. Kuhajte uz povremeno miješanje 8 minuta. Dodajte gljive, češnjak, majčinu dušicu, origano, kadulju i par prstohvata soli i papra. Kuhajte uz često miješanje 3-4 minute. Dodajte brašno i promiješajte. Kuhajte uz često miješanje 1 minutu. Umiješajte balzamični ocat i sojin umak, stružući ukusne komadiće s dna.
Dodajte krumpir, leću, umak od rajčice, juhu i lovorov list, zajedno s nekoliko prstohvata soli i papra. Pustite povrtno varivo da lagano kuha na srednje jakoj vatri uz povremeno miješanje da se leća ne zalijepi za tavu. Smanjite vatru i lagano kuhajte 10-15 minuta ili dok krumpir ne omekša. Začinite po ukusu solju i paprom. Ukrasite svježim peršinom i povrtno varivo poslužite uz pire krumpir.