Hladnije vrijeme zahtijeva obilne obroke pune vitamina, a ovo lagano povrtno varivo savršeno je za laganu večeru koju će vas oduševiti. Povrtno varivo gotovo je za otprilike 45 minuta, a puno je korjenastog povrća i leće što ovo vegetarijansko povrtno varivo čini super zasitnim.
Sastojci potrebni da se pripremi povrtno varivo su:
- 3 žlice maslinovog ulja
- luk, narezan na kockice
- šalica narezane mrkve
- šalica narezanog celera
- 400 grama gljiva, prepolovljenih
- 6 češnja češnjaka, tanko narezanog
- 2 žličice suhe majčine dušice
- žličica sušenog origana
- ½ žličice sušene kadulje
- 2 žlice brašna
- 30 ml balzamičnog octa
- 2 žlice soja umaka
- 300 grama mladog žutog krumpira, prepolovljenog
- 140 grama nekuhane leće
- 240 grama pasirane rajčice
- 350 ml temeljca od povrća
- 2 lista lovora
- sol i papar, po ukusu
Povrtno varivo priprema:
Kako biste pripremili povrtno varivo, najprije zagrijte ulje u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Dodajte luk, mrkvu i celer zajedno s nekoliko prstohvata soli i papra. Kuhajte uz povremeno miješanje, oko 8 minuta. Dodajte gljive, češnjak, majčinu dušicu, origano, kadulju i par prstohvata soli i papra. Kuhajte uz često miješanje 3-4 minute. Dodajte brašno i promiješajte da se sve ravnomjerno oblije. Kuhajte uz često miješanje 1 minutu.
Sljedeće što trebate učiniti kada pripremate povrtno varivo je umiješati balzamični ocat i sojin umak. Dodajte krumpir, leću, umak od rajčice, juhu i lovorov list, zajedno s nekoliko prstohvata soli i papra. Pustiti da lagano kuha na srednje jakoj vatri uz povremeno miješanje da se leća ne zalijepi za tavu. Smanjite vatru i lagano kuhajte 10-15 minuta ili dok krumpir ne omekša. Začinite po ukusu solju i paprom te poslužite povrtno varivo. Dobar tek!