Za ovo lagano poriluk varivo bez zaprške najbolje je upotrijebiti povrće iz kasnog proljeća i ranog ljeta, poput poriluka, krumpira, češnjaka i špinata. Ovo poriluk varivo možete poslužiti samostalno ili uz hrskavi kruh.
Sastojci potrebni da se pripremi poriluk varivo bez zaprške su:
- 1 žlica maslinovog ulja
- 200 grama kobasice
- 250 grama nasjeckanog poriluka, dobro ispranog
- 4 češnja češnjaka, tanko narezana
- Sol i papar, po ukusu
- 120 ml suhog bijelog vina
- 450 grama mladog krumpira, prepolovljenog i tanko narezanog
- 450 ml pileće juhe
- 200 grama špinata, očišćenog i nasjeckanog
- 1 vezica mladog luka, narezanog na ploške
- 1 limenka graha od 400 grama
- 30 grama nasjeckanog svježeg začinskog bilja, kao što su kopar, vlasac ili peršin
Prvo što trebate učiniti kako biste pripremili ovo poriluk varivo bez zaprške je zagrijati ulje u loncu na srednje jakoj vatri. Dodajte kobasicu i poriluk i kuhajte uz povremeno miješanje i mrvljenje kobasice drvenom kuhačom dok poriluk ne omekša, oko 5 minuta. Dodajte češnjak i sol i miješajte dok poriluk varivo bez zaprškke ne zamiriše, oko 20 sekundi. Dodajte vino, poklopite i pustite da zavrije na jakoj vatri.
Otklopite poriluk varivo bez zaprške i kuhajte dok vino gotovo ne ispari, oko 4 minute. Dodajte krumpir i juhu te poklopite i pustite da zavrije. Umiješajte špinat i mladi luk i kuhajte poklopljeno dok krumpir ne omekša, oko 5 minuta. Maknite s vatre i umiješajte grah. Pokrijte i ostavite stajati 1 minutu. Ovaj recept za poriluk varivo bez zaprške je gotov i varivo je spremno za posluživanje!