Tradicionalna pita kombinira hrskavi sloj tankog tijesta sa raznovrsnim punjenjima. Ovaj recept za punjenje koristi sočan nadjev od badema i limuna. Izvrsna stvar u vezi ovog recepta je što sami možete kombinirati sastojke te dodati još neke orašaste plodove po ukusu.
Sastojci za pitu od badema i limuna su:
- 250 g tankih kora za pitu
- 150 g mljevenih badema
- 100 g šećera
- Sok od jednog limuna i naribana korica
- 100 g maslaca, otopljenog
- Prstohvat soli
- 100 ml mlijeka
- 2 jaja
Prvo što trebate učiniti kada želite pripremiti pitu od badema i limuna je u zdjeli pomiješati mljevene bademe, šećer, naribanu koru i sok limuna, topljeni maslac i prstohvat soli. Zatim pećnicu na 180°C. U drugoj zdjeli, umutite jaja i dodajte mlijeko. Postepeno ulijevajte u smjesu s bademima i limunom, miješajući dok se sve sjedini. Uzmite tanku koru za pitu, premažite je malo topljenog maslaca, zatim stavite drugu koru preko nje. Na sredinu stavite dio smjese s bademima i limunom. Preklopite krajeve kore prema unutra i zarolajte pitu od badema i limuna u obliku štrudle. Ponovite postupak sa preostalim korama i smjesom. Složite pitu u pleh prekriven papirom za pečenje. Pitu od badema i limuna pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 25-30 minuta, dok ne postane zlatno smeđa. Izvadite pitu od badema i limuna iz pećnice i pustite da se ohladi nekoliko minuta prije posluživanja. Dobar tek!