provjerite sami /

Peta smo najdeblja nacija na svijetu! U čemu griješimo?

Nije tajna da svi volimo fino jesti. Zato i jesmo peta najdeblja nacija na svijetu. A prvaci smo u tvrdnjama da zapravo uopće ne jedemo puno. Zato se Ida Balen spustila u menzu i sa sobom povela nutricionisticu. U priči ćete vidjeti zbog čega nam je odjeća sve uža i što možemo učiniti da se ova poražavajuća statistika promijeni.

4.11.2014.
17:49
VOYO logo

Svi znamo osjećaj kad ujutro samo popijemo čašu soka, tješeći se na taj način da smo zdravo počeli dan, koji provedemo loveći neki obrok, bilo kakav!

Nutricionistica Jelena Tomić kroz nekoliko koraka objasnila nam je kako se najzdravije hraniti.

A na prvo pitanje o tome treba li paziti na kombinaciju salata ili ne, Jelena odgovara:

''Kombinacija je manje bitna, ono što treba reći je da je dobro dati prednost salati od svježeg povrća. Ako možemo birati između konzerviranog i svježeg, uzeti svježe. I ako postoji mogućnost, jesti u bojama općenito'', započela je Jelena.

Nakon salata, na red dolaze i nešto složenije kombinacije.
U izboru između blizve s krumpirom, pomfrita i bijele riže, Jelena naravno, preporuča blitvu i krumpir.  Ne smeta ni meso, dapače, ali budući da je petak, Jelena preporuča tunu koja je na raspolaganju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fali nam još samo juha i kruh. I naravno, neki desert, no Jelena kaže.

''Morat ćete birati između kolača i kruha, nikako i jedno i drugo.''

''Što se tiče kruha, uvijek je dobro dati izbor kruhovima od punog zrna, pogotovo kiselim kruhovima koje znam da je teško naći po kantinama, ali onda uzeti nekakav raženi, miješani'', tvrdi Jelena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A što s juhom? ''Juha od rajčice nešto je što je vrlo nutritivno vrijedno. Naravno kod svakog dijela obroka moramo paziti da on bude u umjerenoj količini.''

Najbolje bi bilo da stručnjak izračuna koliko vam je hrane potrebno. Ako niste za tu varijantu, ima jedna mala tajna. Komad mesa koji pojedemo za ručak otprilike treba biti veličine našeg dlana.
Nepravilna prehrana doista može biti kobna.

''Pojavljuju se razni problemi, od samih sastojaka u krvi, od opterećenja jetara, do naravno samog opterećenja želuca u koji to ulazi.  Ako je pojačan unos čokolade, Coca Cole ili kave, to dovodi do otvaranja zatvarač jednjaka i želuca, gdje se onda kiselina iz želuca vraća u jednjak te izaziva brojne probleme, u najgorem slučaju moguć je i rak'', upozorava Jelena.  

Više informacija u video-prilogu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo