Svi znamo osjećaj kad ujutro samo popijemo čašu soka, tješeći se
na taj način da smo zdravo počeli dan, koji provedemo loveći neki
obrok, bilo kakav!
Nutricionistica Jelena Tomić kroz nekoliko
koraka objasnila nam je kako se najzdravije hraniti.
A na prvo pitanje o tome treba li paziti na kombinaciju salata
ili ne, Jelena odgovara:
''Kombinacija je manje bitna, ono što treba reći je da je dobro
dati prednost salati od svježeg povrća. Ako možemo birati između
konzerviranog i svježeg, uzeti svježe. I ako postoji mogućnost,
jesti u bojama općenito'', započela je Jelena.
Nakon salata, na red dolaze i nešto složenije kombinacije.
U izboru između blizve s krumpirom, pomfrita i bijele riže,
Jelena naravno, preporuča blitvu i krumpir. Ne smeta ni
meso, dapače, ali budući da je petak, Jelena preporuča tunu koja
je na raspolaganju.
Fali nam još samo juha i kruh. I naravno, neki desert, no Jelena kaže.
''Morat ćete birati između kolača i kruha, nikako i jedno i
drugo.''
''Što se tiče kruha, uvijek je dobro dati izbor kruhovima od
punog zrna, pogotovo kiselim kruhovima koje znam da je teško naći
po kantinama, ali onda uzeti nekakav raženi, miješani'', tvrdi
Jelena.
A što s juhom? ''Juha od rajčice nešto je što je vrlo nutritivno
vrijedno. Naravno kod svakog dijela obroka moramo paziti da on
bude u umjerenoj količini.''
Najbolje bi bilo da stručnjak izračuna koliko vam je hrane
potrebno. Ako niste za tu varijantu, ima jedna mala tajna. Komad
mesa koji pojedemo za ručak otprilike treba biti veličine našeg
dlana.
Nepravilna prehrana doista može biti kobna.
''Pojavljuju se razni problemi, od samih sastojaka u krvi, od
opterećenja jetara, do naravno samog opterećenja želuca u koji to
ulazi. Ako je pojačan unos čokolade, Coca Cole ili kave, to
dovodi do otvaranja zatvarač jednjaka i želuca, gdje se onda
kiselina iz želuca vraća u jednjak te izaziva brojne probleme, u
najgorem slučaju moguć je i rak'', upozorava Jelena.
Više informacija u video-prilogu.