Pekmez od jabuka, krušaka i šljiva najbolji je kada je napravljen prema receptu kao iz bakine kuharice. Priprema nije zahtjevna, a rezultat je odlična zimnica.
Pekmez od jabuka, krušaka i šljiva sastojci:
- 1 kg jabuka
- 1 kg krušaka
- 1 kg šljiva
- 1 kg bresaka
- 1 kg rajčice
- 1 kg šećera
Pekmez od jabuka, krušaka i šljiva priprema:
Jabuke, kruške, šljive, breskve i rajčice se očiste od sjemenki i ogule. Rajčice prokuhajte i ocijedite. Jabuke i kruške treba i naribati. Breskve i šljive očistite od koštica.
Nakon toga sve zajedno kuhajte oko 20 minuta. Tek nakon 20 minuta kuhanja dodajte šećer. Sve zajedno uz miješanje kuhajte još 15 minuta.
Pekmez od jabuka krušaka i šljiva je kuhan. Prelijte ga u staklenke tek kada se ohladi. Neka odstoji preko noći prije nego što staklenke zatvorite.