Pripremite ovaj pekmez od dunja kako biste ove zime mogli uživati u štrudlama, kiflicama, kolačima itd. A ako ne pripremite ništa od toga uvijek ga možete jesti s kruhom i maslacem.
Sastojci za pekmez od dunja:
- 3 kg očišćenih dunja
- 1,5 kg šećera
- 4 veće kisele jabuke
- 4 dl vode
- sok od dva veća limuna
Priprema pekmeza od dunja:
Dunje dobro oprati, koristite hrapavu stranu spužvice za posuđe da se skinu sve dlačice. Očistiti ih (ne ljuštiti!) i isjeći na kockice, odmah stavljati u veliki lonac u kojem će se pekmez kuhati. Isto učiniti i sa jabukama, oprati ih, ne ljuštiti, isjeckati na kockice i ubaciti u lonac. Dodati šećer, limunov sok i vodu.
Staviti lonac na štednjak, da se kuha na laganoj vatri, povremeno promiješati. Kada voće omekša, za 20-ak minuta, propasirati ga pasirkom ili usitniti stapnim mikserom.
Zatim vratiti voće u lonac, nastaviti kuhanje, još oko 10, 15 minuta uz neprestano miješanje. Pekmez će se brzo zgusnuti. Vrući pekmez sipati u čiste vruće tegle (navucite rukavice i upotrijebite krpu kad to radite da se ne biste opekli). Staviti tegle u rernu da se pekmez malo zapeče i stvori korica.
Možete staviti u hladnu pećnicu, te uključiti na 100 stupnjeva i ostaviti ih desetak minuta da se pasterizuju, isključite pećnicu i ostavite ih preko noći da se tu polako hlade. Iznenaditi će vas brzina pripreme, odnosno brzina zgušnjavanja pekmeza.
Najteži dio posla je zapravo čišćenje dunja, koje su prilično tvrde, ali dobiti ćete predivan pekmez od dunja uz ovaj recept, mirišljav i divne boje.