Mediteranska kuhinja /

Imamo savršen recept za paštetu od bakalara. Evo kako je napraviti

Image

Baccalà Mantecato na talijanskom jeziku kremasto je predjelo koje se posebno priprema u blagdansko doba u Italiji. Prevedeno na naš jezik ovo jelo je pašteta od bakalara, a evo kako ju pripremiti.

1.12.2024.
0:16
VOYO logo

Pašteta od bakalara jedan je od najomiljenijih mediteranskih specijaliteta, posebno popularan tijekom blagdana. Iako postoji mnoštvo različitih recepata, donosimo vam provjerenu tradicionalnu recepturu koja će oduševiti i najzahtjevnije gurmane.

Image
OD MORA DO STOLA /

Petak je dan za ribu, a mi vam donosimo recept za najukusniji bakalar na bijelo

Image
OD MORA DO STOLA /

Petak je dan za ribu, a mi vam donosimo recept za najukusniji bakalar na bijelo

Pašteta od bakalara - recept

Za vrhunsku paštetu najvažnije je odabrati kvalitetnu ribu. Atlantski bakalar (Gadus morhua) smatra se najboljim izborom zbog svoje specifične teksture i okusa. Prepoznat ćete ga po sivo-smeđoj koži s tamnim pjegama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock

Namakanje bakalara

Ako koristite sušeni bakalar, potrebno ga je namakati 2-3 dana u hladnoj vodi, mijenjajući vodu 2-3 puta dnevno. Proces je završen kada riba postane mekana i udvostruči volumen. Tijekom namakanja, ribu držite na temperaturi nižoj od 20°C, idealno u hladnjaku.

Pašteta od bakalara sastojci

  • 600 g sušenog bakalara (nakon namakanja)
  • 3 srednja krumpira
  • 6 češnjeva češnjaka
  • 200 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 2 lista lovora
  • 2 žlice svježe sjeckanog peršina
  • sol i svježe mljeveni bijeli papar po želji

Pašteta od bakalara pripreme

  1. Namočeni bakalar stavite u lonac s hladnom vodom i lovorovim listom
  2. Kuhajte na laganoj vatri 40-45 minuta
  3. U istoj vodi skuhajte oguljene krumpire
  4. Očistite bakalar od kostiju, ali zadržite kožu koja će dati prirodnu želatinu
  5. Na maslinovom ulju kratko popržite sjeckani češnjak
  6. U blender stavite bakalar, krumpir i češnjak
  7. Postupno dodajite maslinovo ulje tijekom blendanja
  8. Na kraju umiješajte sjeckani peršin

Serviranje i čuvanje

Paštetu možete poslužiti na tradicionalan način uz prepečeni kruh ili krekere. Posebno je ukusna uz kapare, masline ili cherry rajčice. Čuva se u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku do 5 dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za najbolji okus, paštetu izvadite iz hladnjaka 30 minuta prije posluživanja kako bi dostigla sobnu temperaturu. Prije posluživanja možete je dodatno začiniti s malo maslinovog ulja i svježeg peršina.

Ovaj jednostavan, ali sofisticiran recept rezultirat će kremastom paštetom savršene teksture i autentičnog mediteranskog okusa koji će oduševiti vaše goste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
bomba
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo