Desert /

Talijanski specijalitet Panettone iz vlastite kuhinje

Image

Panettone je tradicionalni talijanski specijalitet. Za pripremu ovog jela potrebno je imati strpljenja. Panettone zahtjeva puno truda.

29.8.2021.
15:18
VOYO logo

Jeste li probali napraviti Panettone? Donosimo vam recept za pripremu Panettonea.

Prva smjesa za Panettone
• 20 g brašna
• 20 g prirodnog kvasca
• 9 g vode

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Druga smjesa Panettone
• 40 g brašna
• 40 g prirodnog kvasca
• 17 g vode

Treća smjesa Panettone
• 80 g brašna
• 80 g prirodnog kvasca
• 34 g vode

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvo tijesto Panettone
• 150 g vode, na 28 ° C
• 175 g šećera u prahu

Drugo tijesto Panettone
• 400 brašna
• 170 g maslaca, mekano
• 190 g prirodnog kvasca
• 200 g žumanjka

Panettone tijesto:
• 100 g jakog bijelog brašna
• 35 g šećera u prahu
• 60 g žumanjaka
• 60 g maslaca
• 16 g meda
• 12 g soli
• 1/2 mahune vanilije
• 1/2 naranče
• 1/2 limuna
• 200 g korice naranče, 1cmx1cm
• 200 g grožđica

Glazura za Panettone:
• 40 g brašna od bijelog badema
• 40 g brašna od lješnjaka
• 120 g šećera u prahu
• 9 g mekog brašna
• 2 g kakaa u prahu
• 3 g kukuruznog brašna
• 50 g bjelanjka
• bademi, za ukrašavanje
• biserni šećer, za ukrašavanje

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za početak počnite praviti majčino tijesto - najbolje je to učiniti u 6 ujutro dan prije posluživanja. Pomiješajte sve sastojke za „prvu smjesu“, ali ne predugo. Ostavite da se diže 3 sata na 27 ° C dok se volumen ne utrostruči.

Približno u 10 sati pomiješajte sve sastojke za „drugu smjesu“ zajedno s tijestom iz prvog miješanja i mijesite desetak min. Završno tijesto treba čuvati na maksimalnoj temperaturi od 27 ° C. Ostaviti da se diže 3 sata na 27 ° C dok se volumen ne utrostruči.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otprilike u 14 sati ponovite postupak sa mješavinom sastojaka za treće osvježavanje, miješajući 7 minuta. Ostaviti da se diže 3 sata na 27 ° C dok se volumen ne utrostruči. Dobiveno tijesto je 'majčino tijesto' za vaš panettonee.

Napravite prvo tijesto od panettonea. Mliječni šećer otopite u vodi na laganoj vatri, pa dodajte brašno i polovicu žumanjaka.

Dobro promiješajte da dobijete glatko i elastično tijesto. Dodajte majčino tijesto iz trećeg miješanja i preostale žumanjke, miješajući dok se ne sjedine. Završite dodavanjem mekanog maslaca malo po malo. Završno tijesto treba biti na temperaturi od 26 ° C.

Ostavite da odmara i utrostruči volumen 12 sati na 27 ° C.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sljedećeg dana u 7 sati ujutro napravite drugo tijesto od panettonea miješanjem prvog tijesta s brašnom. Gnječite oko 15 minuta. Ako je tijesto jako tanko, možda ćete morati dodati još malo brašna.

Dodajte šećer i žumanjke u 3 dodavanja, dopuštajući da se svaki put sjedine prije sljedećeg dodavanja.
Dodajte med, sjemenke vanilije, korice naranče i limuna. Kad se sve sjedini, dodajte sol i miješajte još 3 minute.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postepeno dodajte meki maslac i miješajte dok ne postane glatko, sjajno i elastično. Umiješajte naranče i grožđice te dodajte tijestu. Ostavite da odmara jedan sat na 27 ° C.

Približno oko 8 ujutro podijelite tijesto na pola - svaki komad trebao bi težiti oko 1050 g. Svaki komad dvaput razvaljajte i stavite u kalupe za panettone. Ostaviti da se diže još 6 sati.

Zagrijte pećnicu na 170° C.

Da biste napravili glazuru, pomiješajte sve sastojke ručnim mikserom i upotrijebite za glazuru panettonea. Pospite bademima i bisernim šećerom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pecite Panettone, zatim ga izvadite iz pećnice i ostavite da visi naopako. Ostavite 12 sati prije posluživanja.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo