Friteza, odnosno duboko prženje hrane uključuje pripremu hrane potapanjem u vruće ulje. Ulje za fritezu većinom bude od 175°C do 190°C. Potapanje hrane u ulje na ovoj temperaturi uzrokuje da se njezina površina gotovo trenutno ispeče. Dok se hrana peče, stvara neku vrstu brtve u koju ulje ne može prodrijeti. Istodobno, vlaga unutar hrane pretvara se u paru, kuhajući hranu iznutra. Para također pomaže zadržati ulje iz hrane. No, zašto je palmino ulje za fritezu idealan izbor?
Ulja koja sadrže višu razinu zasićenih masti obično su stabilnija kada se zagrijavaju u fritezi, a palmino ulje je upravo to. Palmino ulje za fritezu je izvrstan odabir jer se uglavnom sastoji od zasićenih i mononezasićenih masti. Osim toga, palmino ulje u fritezi ima neutralan okus, osobito ako koristite nerafinirano sortu palminog ulja za fritezu, odnosno crveno palmino ulje.
Biljna ulja s visokim udjelom polinezasićenih masnih kiselina neprikladni su za prženje u dubokom prženju. Oni su manje otporni na toplinu, stoga je palmino ulje za fritezu jedno od rijetkih biljnih ulja koje se mogu koristiti u fritezi.