Palmino ulje je jestivo biljno ulje koje dolazi iz plodova uljnih palmi. Jeftino je i učinkovito što ga čini najraširenijim biljnim uljem na svijetu, a globalna potražnja za palminim uljem raste. Palmino ulje se koristi u proizvodnji namirnica kao što su kolači, čokolada, keksi, margarin i masnoće za prženje.
Osim toga, palmino ulje upotrebljava se i u kozmetici, sapunima, proizvodima za čišćenje te se može koristiti kao biogorivo. Mnogi ljudi ne znaju da je palmino ulje toliko svestrano, čak do 50% proizvoda u prosječnom supermarketu sadrži palmino ulje.
No, zašto se palmino ulje toliko upotrebljava? Palmino ulje može biti tekuće ili kruto što mu daje prednost u odnosu na druga ulja. Glatka i kremasta tekstura i odsutnost mirisa palminog ulja čine ga poželjnim sastojkom u mnogim receptima, uključujući pečene proizvode, a može biti i polučvrst na sobnoj temperaturi, što je svojstvo potrebno da bi maslac i margarin ostali mazljivi. Osim toga, palmino ulje ima prirodni konzervans koji produljuje rok trajanja prehrambenih proizvoda.