Kokosovo i palmino ulje su visokokalorične namirnice, koje se prvenstveno sastoje od masti. Kokosovo ulje ima više kalorija, dok palmino ulje sadrži nešto više masti. I jednima i drugima u potpunosti nedostaju proteini i ugljikohidrati i siromašni su mikronutrijentima. Međutim, kokosovo ulje je relativno bogato mineralima, dok palmino ulje sadrži više vitamina E i vitamina K. Koje ulje koristiti - palmino ili kokosovo ulje?
Kokosovo i palmino ulje su jestiva biljna ulja dobivena iz plodova palmi koja se također naširoko koriste u osobnoj njezi i kuhinji. Kokosovo ulje dobiva se iz kokosa. Sušeno kokosovo meso podvrgava se ekstrakciji otapalom ili se preša posebnim alatom kako bi se dobilo nerafinirano ulje. Da bi se potom proizvelo rafinirano kokosovo ulje, početno ulje prolazi kroz više procesa. Palmino ulje proizvodi se od afričke uljne palme. Palmino ulje može se proizvesti od ploda palme ili od zgnječene jezgre.
Što je bolje koristiti u kuhinji, palmino ili kokosovo ulje? Odgovor na ovo pitane ovisi o tome što planirate kuhati, te treba li se u jelu osjetiti okus kokosa. Kokosovo ulje se pretežno koristi kao ulje za kuhanje. Ovisno o vrsti kokosovog ulja, može imati drugačiji okus. Nerafinirano kokosovo ulje ima okus kokosa. Palmino ulje ima blag i neutralan okus, sličan mrkvi. Odlučite li se za palmino ili kokosovo ulje, jedina važna stvar je da ne pretjerate u količini koju konzumirate jer oba ulja mogu imati negativne učinke na zdravlje.