Kada tražite zasitan vegetarijanski obrok, ovaj recept za paprikaš od šampinjona ispunjava sve vaše potrebe. Šampinjoni se skuhaju u sočnoj povrtnoj juhi s aromom luka i češnjaka. Paprikaš od šampinjona poslužite uz prilog po želji.
Sastojci za paprikaš od šampinjona su:
- 500 g šampinjona, očišćenih i narezanih na listiće
- 2 velike crvene paprike, narezane na trakice
- 1 veća glavica luka, sitno nasjeckana
- 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 2 žlice ulja, maslinovo ili suncokretovo
- 1 žličica slatke paprike u prahu
- 1/2 žličice ljute paprike u prahu, prilagodite prema ukusu
- 1 lovorov list
- 1 žlica umaka od rajčice
- 400 g pelata od rajčice
- 500 ml povrtnog temeljca
- Sol i papar po ukusu
Za pripremu paprikaša od šampinjona najprije u dubokoj tavi zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte sitno nasjeckani luk i češnjak te pržite 2-3 minute dok ne postanu staklasti. Dodajte narezane šampinjone i paprike. Pržite 5-7 minuta dok šampinjoni ne omekšaju i paprike ne postanu blago hrskave. Dodajte ljutu papriku u prahu, slatku papriku u prahu, lovorov list i umak od rajčice. Dobro promiješajte da se začini ravnomjerno rasporede.
Dodajte pelate od rajčice i povrtni temeljac. Promiješajte, pustite da zavrije, smanjite vatru na lagano kuhanje i pokrijte tavu. Kuhajte 15-20 minuta kako bi se okusi proželi. Kušajte i začinite solju i paprom prema ukusu. Ako želite, možete dodati malo svježe nasjeckanog peršina ili vlasca za dodatnu aromu. Poslužite paprikaš od šampinjona topao uz prilog po želji kao što su tjestenina, riža ili krumpir. Dobar tek!