OVO NIJE ZA SVAČIJI ŽELUDAC /

Znate li od čega je zapravo napravljena hrana koju svakodnevno konzumira većina ljudi? Neke namirnice možda prekrižite zauvijek

Image
Foto: Shutterstock

Hrana koju svakodnevno konzumiramo proizvodi se od brojnih neobičnih tvari i spojeva

16.7.2023.
7:46
Shutterstock
VOYO logo

Pravu vaniliju sve je teže pronaći jer je ima sve manje. Tvar koja se koristi kao zamjena ustvari je mješavina urina i žlijezda. Tvar "castoreum" se koristi već više od sto godina u lijekovima, aromama i parfemima. Ovo je samo jedna od šokantnih stvari koje ćete doznati o tome što se sve nalazi u hrani modernog doba.

Silicijev dioksid - sredstvo za zgrudnjavanje

Sjetite se samo kada ste zadnji put pravili pite s pijeskom u pješčaniku. Svatko je zasigurno barem jednom pojeo i pijesak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako kruže priče, Wendy's uredno koristi pijesak kao sredstvo protiv zgrudnjavanja za svoj čili, točnije silicijev dioksid.

Silicijev dioksid tvar je koja se općenito koristi u izradi smjesa za pečenje, ali i u izradi kozmetičkih proizvoda. U usporedbi s pijeskom s plaže silicijev dioksid također je vrsta pijeska samo drugačijeg naziva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
JESTE LI OVO OČEKIVALI? /

Karleuša se zgražala nakon otkazivanja koncerta, a sada su se javili i organizatori: 'Širite ljubav'

Image
JESTE LI OVO OČEKIVALI? /

Karleuša se zgražala nakon otkazivanja koncerta, a sada su se javili i organizatori: 'Širite ljubav'

Sredstvo za zgrudnjavanje točnije se upotrebljava kako bi se produljio rok trajanja ili kako bi se spriječilo moguće stvaranje gruda, no ovakav pijesak pomaže da tekstura ostane savršena.

Za razliku od analoga na bazi vanilije, ima samo čudan naziv te prilično širok raspon namjena od cementa i stakla do aditiva u hrani.

Lanolin u ovčjoj vuni

A što je lanolin? Lanolin je spoj koji najčešće možemo pronaći u mastima,kremama ili čak gumama za žvakanje.

Budući da ovce imaju žlijezde lojnice i one proizvode neku vrstu voska od vune, lanolin je upravo tvar koja se proizvodi od ovčje vune. Takva tvar korisna je jer pomaže ovcama da bi njihova vuna ostala suha.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vosak iz ovčje vune dobiva se na način da se ovca ošiša, a onda vuna prolazi kroz proces centirfuge gdje se ulje odvaja od kose i svih ostalih tvari.

Većinu neobičnih stvari u hrani FDA je odobrila, pa se tako u maslacu od kikirikija mogu pronaći i glodavci. Maslac od kikirikija inače je jedan od najbolje kontroliranih FDA proizvoda, no oni ne vide problem da se u njima ponekad nađu i dijelovi glodavaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plijesan u maslacu

Što se tiče plijesni u hrani, kako FDA kaže, u maslacu od jabuke prihvatljivo je 12 posto. Za džem od višanja taj postotak iznosi 30 posto, dok za džem od crnog ribiza čak 75 posto.

Ako se slučajno muha nađe u piću nekoliko minuta kasnije okus će postati čudan jer ženke muhe imaju određene feromone koji su zaduženi za taj čudan miris.

Konzervirana hrana

U konzerviranoj hrani moguće je pronaći crve.

Grudanje sira

Kako bi proizvođači spriječili grudanje sira koriste piljevinu, no ne onu koja nastaje prilikom izrade namještaja ili tako nešto. Riječ je o celulozi, tvari koja se koristi samo za proizvodnju i pakiranje nasjeckanog ili ribanog sira. Ribanjem sira ta celuloza nestaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kosa i pačje perje u kruhu

Jedenjem kruha u organizam se svakodnevno unosi ljudska kosa ili pačje perje. Općenito proizvođači kruha za masovnu proizvodnju često koriste sredstva za kondicioniranje tijesta što ga omekšava, tako da cijeli proces pečenja postaje mnogo lakši.

Regeneratori za tijesto sadrže aminokiselinu koja se zove L-cistein, a upravo on se proizvodi od ljudske kose ili pačjeg perja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sličnosti između čipsa i deterdženta

Između čipsa i deterdženta zajedničko je da oba sadrže sredstva za čišćenje kao i natrijev bisulfit. To je tvar od koje se izrađuju papir i koža, a može se koristiti za proizvodnju boja i izvrstan je konzervans za hranu, a ima ga i u grickalicama.

Kolagen iz svinjske kože

Jedući žele ustvari jedete svinjetinu jer je za proizvodnju želatine potreban kolagen, a proizvođači u tu svrhu najčešće koriste svinjsku kožu.

Mnoge bi iznenadila i činjenica da je kečap na koji smo danas navikli toliko modificirana verzija da zapravo nema nikakve veze s originalnim receptom za taj omiljeni umak.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo