Recepti za pripremu musake su različiti, s različitim sastojcima. Najbolja musaka je ona koju prilagodite vlastitom ukusu i ukusu svojih ukućana. Pratite recept i saznajte kako pripremiti musaku od krumpira i šunke.
Sastojci za musaku od krumpira i šunke:
- 75 dkg krumpira
- 20 dkg šunke
- 80 dkg rajčice
- 2 patlidžana
- 2 tikvice
- 2 paprike, crvena
- 2 luka
- 2 režanja češnjaka
- malo maslinovog ulja
- 300 ml paste od rajčice
- 150 ml juhe od povrća, vruća
- 6 dkg masline, crne, bez koštica
- 20 dkg feta sira
- malo origana, svježi, sjeckani
- 1 žličica soli
- 1 žličica papra
- 1 žličica šećera
- 1/2 žličice paprike u prahu
Musaka od krumpira i šunke priprema:
Stavite krumpir u lonac s vodom i kuhajte oko 15 minuta. Zatim ocijedite, kratko prodinstajte i ostavite da se ohladi. U međuvremenu ogulite i sitno narežite luk i češnjak. Operite i narežite rajčice za musaku od krumpira i šunke.
Zatim u loncu zagrijte malo maslinovog ulja, pržite luk i češnjak oko 2-3 minute pa dodajte rajčice, pastu od rajčice i juhu od povrća. Pustite da se sve krčka oko 8 minuta, a zatim začinite solju, paprom, šećerom i paprikom u prahu. Još malo i vaša musaka od krumpira i šunke je gotova.
Zatim ogulite ohlađeni krumpir i operite tikvice za musaku od krumpira i šunke. Oboje narežite. Paprike očistite, operite i narežite na krupnije komade. Masline nasjeckajte, a fetu izmrvite. Zatim u široj tavi zagrijte malo ulja i pržite patlidžane, tikvice i paprike 5 minuta sa svake strane te začinite solju i paprom.
Zagrijte pećnicu na 180 °C i namažite lim za pečenje uljem. Sada u tepsiju stavite krumpir, paprike, masline i fetu i prelijte polovicom umaka od rajčice. Na to poslažite šunku. Zatim složite patlidžane, tikvice, preostale masline i krumpire te prelijte preostalim umakom od rajčice i preostalom fetom. Pecite musaku od krumpira i šunke u zagrijanoj pećnici oko 25 minuta, pospite origanom i poslužite.